Jordens Søjler

JORDENS SØJLER SOM EPISK MUSICAL

Østre Gasværk Teater har som det første teater nogensinde sikret rettighederne til Ken Folletts internationale bestseller.

Østre Gasværks monumentale rum er dramatisk ramme om magtkampe og kærlighed ved et katedralbyggeri i 1100-tallets England.

Musicaltrioen Høg Aagaard Svanekier står bag Skammerens Datterog andre store succeser. De arbejder nu på deres hidtil største udfordring med manuskript og ny, gennemkomponeret musik til Jordens Søjler.

Musikken arrangeres af Nikolaj Busk fra Dreamers’ Circus med korarrangementer af Igelese Ete, som lavede korarrangementer til Ringenes Herre.

Jordens Søjler af Ken Follett udkom første gang i 1989. Romanen er oversat til 30 sprog og er solgt i svimlende 25 mio. eksemplarer.

MARIA LUCIA

Maria Lucia Heiberg Rosenberg er en af Danmarks største musicalsangerinder. Hele sit voksne liv har hun optrådt på landets største scener som Det Ny Teater og Østre Gasværk Teater. I Jordens Søjlerspiller hun Aliena.

Skuespiller Maria Lucia
Skuespiller Laus Høybye

LAUS HØYBYE

Laus Høybye spiller Jack i Jordens Søjler. Laus blev landskendt som Krumme og har siden været en alsidig skuespiller og sanger med store roller i tv og på bl.a. Grønnegårds Teatret, Nørrebro Teater og i Tivoli.

CASPAR PHILLIPSON

Caspar Phillipson har spillet på National Theatre i London som den første dansker nogensinde. I 2017 kan han opleves som John F. Kennedy over for Natalie Portman i Hollywood-filmen Jackie. I Jordens Søjler spiller Caspar Prior Philip.

TOMAS AMBT KOFOD

Tomas Ambt Kofod har haft hovedroller i bl.a. The Phantom of the Opera, Les Misérables, og Miss Saigon. Han har desuden spillet Jesus i den amerikanske film The Testaments og senest høstet stor ros for sin hovedrollen i Jekyll & Hyde på Det Ny Teater. I Jordens Søjler bliver han biskop Waleran.

KASPER LEISNER

”Tom var et hoved højere end de fleste mænd”.
Kasper Leisner på over 2 meter spiller Tom Bygmester i Jordens Søjler. Det bliver Kaspers første musical i 20 år, hvor han atter vil lufte sin store, barkede basstemme.

Skuespiller Kasper Leisner

ANDREA PELLEGRINI

NICOLAI JANDORF

Nicolai har medvirket i forestillinger på landets store teatre og har været en del af ensemblet på Mungo Park siden 2012. Nicolai Jandorf har medvirket i filmene Midsommer og Den Sorte Madonna og tv-serierne Krøniken og Forsvar. Nicolai debuterer på Østre Gasværk Teater i rollen som William i Jordens Søjler.

XENIA LACH-NIELSEN

MIKKEL MATHEW

Mikkel har optrådt på mange af de største scener i Danmark. Han havde blandt andet hovedrollen som Wilhelm i Black Rider og Guy i Les Parapluis deCherbourg. Derudover stod han bag rollen som nervøst stammende og Jørgen-elskende Simon iEn Kort En Lang. Mikkel spiller Alfred i Jordens Søjler.

PERNILLE FRYDENDAHL

THOMAS HØJ

KIM HAMMELSVANG

NICOLINE SIFF MØLLER

SANDER HERSTED LAURIDSEN

BJARNE ANTONISEN

ANDERS TEIGEN

JESPER PAASCH

CHRISTIAN COLLENBURG

ALEX FRIIS

HENRIK JANDORF

PERNILLE PETTERSSON

SANDRA NYNNE JENSEN

TRAILER

Holdet bag

Musical-trioen Høg Aagaard Svanekier er blevet betroet den store opgave at skabe en musical ud fra Folletts succesroman. De tre stod også bag Østre Gasværk Teaters succeser med Skammerens Datter.

”Ken Folletts Jordens Søjler har rørt millioner af læsere verden over. Den fængslende blanding af historisk intrige, familiesaga, eventyr og stort drama er ikke kun opskriften på en ideel page-turner, men også et solidt springbræt for en gennemkomponeret musical. Som fans af Jordens Søjler er det en stor ære for os at få lov til at bearbejde romanen”

– Thomas Høg, Lasse Aagaard og Sune Svanekier

JACOB SCHJØDT instruerer Jordens Søjler. Jacob har siden sin afgang på Statens Teaterskole i 2011 været en efterspurgt instruktør på landets store scener. Han har blandt andet instrueret Venus in Fur på Østre Gasværk Teater.

ASTRID LYNGE OTTOSEN er flittigt brugt som scenograf på Østre Gasværk Teater på grund af sin opfindsomhed og sans for at inddrage det store rum i scenografien. Astrid stod blandt andet bag de roste scenografier til Skammerens Datter, Cykelmyggen Egon og senest Vores Sensommer. Hendes næste store opgave bliver at omskabe Østre Gasværk Teaters imponerende rum til en middelalderverden med ridderborge, skafotter, markedspladser og ikke mindst en stadigt voksende katedral.

NIKOLAJ BUSK bliver manden bag de musikalske arrangementer. Han er kendt som en af den moderne folkemusiks fornyere, blandt andet med sit orkester Dreamers’ Circus. Nikolaj var kapelmester på Carl Nielsen-forestillingen Carl og bliver også kapelmester på Jordens Søjler, hvor han står i spidsen for en sekstet samt et cast på 25 medvirkende med blandt andre Maria Lucia Heiberg Rosenberg som Aliena og Laus Høybye som Jack.

IGELESE ETE fra Fiji-øerne står for korarrangementer til Jordens Søjler. Han har tidligere bidraget til musikken til Ringenes Herre-filmene og skriver netop nu musikken til den næste store Disney-film Moana.

KEN FOLLET OG SUNE SVANEKIER I CANTERBURY CATHEDRAL

HANDLINGEN

1100-tallets England. Borgerkrigen truer. Kongestyret vakler. Mens både kirke og adel kæmper for at gribe magten, har intet ændret sig for fattigfolk, som fortsat slider for at opretholde livet.

Den unge Ellen mister sin elskede, da kirkens mænd uretmæssigt dømmer ham til døden. Ellen kaster en forbandelse over sin mands dommere og må leve som fredløs i skoven uden for byen Kingsbridge. Flere år senere kommer munken Philip til klostret i Kingsbridge. Klostrets prior ligger for døden, og med sine evner og ambitioner bliver Philip snart valgt som priorens efterfølger. En nat finder Philip et spædbarn efterladt i skoven. Han tager det med sig til klostret og opfostrer drengen under navnet Jonathan, Guds gave.

I nabobyen Shiring bliver bygmesteren Tom fyret og ser sig pludselig hensat til et liv i fattigdom med sin gravide kone Agnes og deres to børn, Alfred og Martha. Et slag fra skæbnen tager Agnes fra ham. Tom møder Ellen og hendes søn Jack. Tom har et brændende ønske om at bygge en katedral. Han får mulighed for at realisere sin drøm, da Jack brænder kirken i Kingsbridge ned; Prior Philip hyrer Tom på stedet, for også han er interesseret i at bygge en katedral, der er Gud værdig.

Men Philip, Tom og Jack har en modstander i biskop Waleran: From, men intrigant. Waleran ønsker ikke en katedral i Kingsbridge. Han vil have en borg at forskanse sig i, og han allierer sig med Hamleighs, en adelig familie uden herresæde. Hvis de kan hjælpe med at forhindre katedralbyggeriet, vil Waleran anmode kongen om at give Hamleigh-familiens overhoved titel af jarl.

Hamleighs ærgerrige søn William vil gerne være jarl. Han vil også giftes med Aliena, datter af Jarlen af Shiring. Men Aliena afslår William blankt, og nu vil han have hævn. Aliena og hendes bror Richard mister alt og må kæmpe fra samfundets bund for at holde det løfte, hun har givet sin far: Richard skal vinde jarl-titlen og herresædet tilbage til familien.

Både Jack og Alfred forelsker sig i Aliena, som snart står over for et barskt valg: Den fattige Jack, som hun elsker, eller den brovtende Alfred, som er kommet til penge.

Intrigerne smedes, og amorinerne blomstrer, mens Tom og Philip kæmper med at bygge katedralen. De må jævnligt slå Walerans og Williams anslag tilbage, men hvor længe kan de holde stand? Og hvad med lille Jonathan, som Philip har taget under sine vinger – finder han nogensinde ud af, hvem hans far er?

TEMA

Vejen til frihed

Musicalen Jordens Søjler bygger på Ken Folletts roman af samme navn. Historien tager sit udgangspunkt i 1100-tallets England, altså middelalderen. Romanen er skrevet på baggrund af historisk research, og musicalen bliver til sidst i undervisningsmaterialet sat i en historisk kontekst i anledning af 500-året for reformationen i Europa.

I middelalderen spillede kirken en langt større rolle end i dag. Kirken dominerede samfundet, og alle troede på Gud, himlen, skærsilden og ikke mindst helvede. Uanset hvor fromt et liv man havde levet, skulle man igennem skærsildens pinsler, hvor man blev renset for sine synder. Man kunne afkorte tiden i skærsilden ved at gå ofte i kirke, faste, give almisser til de fattige, skrifte og ved at købe aflad. Afladsbrevene fungerede som en slags kontrakt, der forkortede tiden i skærsilden. Kirken havde total kontrol, fordi alle frygtede de pinsler, der ventede i helvede, hvis ikke kirken gav aflad.

Kirken tjente penge på afladsbrevene og fik tiende fra befolkningen. Kirken betalte ikke skat og var derfor rigere end nogen anden instans i datidens England. Det kan man blandt andet se på middelalderens storslåede kirker, klostre og katedraler.

Ønsket om personlig frihed er et vigtigt tema i Jordens Søjler, for alle karaktererne kæmper med en eller anden form for begrænsning af frihed. De søger næsten alle efter friheden til at sætte deres aftryk på verden. Jack og Aliena kæmper for friheden til at elske den, de vil, og Prior Philip kæmper for friheden til at gøre de rette gerninger i Guds navn.

I Jordens Søjler står katedralbyggeriet som en metafor både for friheden til at drømme stort, men også for den begrænsede frihed, som kirken skabte i middelalderen. Katedralen er en central grundsten i fortællingen, som i sidste ende er med til at binde alle karaktererne sammen.

DEN STORE JORDENS SØJLER QUIZ

Hvor stor en Jordens Søjler-fan er du? Test din viden i Den Store Jordens Søjler Quiz.

1. Hvor mange eksemplarer har Jordens Søjler indtil videre solgt på verdensplan?

a. 15 mio.
b. 25 mio.
c. 35 mio.
d. 45 mio.

 

2. Hvem var Prior Phillips bror?

a. Paul
b. Francis
c. Bartholemew
d. Jonathan

 

3. Hvem af de følgende blev myrdet af William Hamleigh?

a. Aliena
b. Richard
c. Jack
d. Tom Builder

 

4. Hvornår blev Jordens Søjler udgivet?

a. 1989
b. 1998
c. 2002
d. 2007

 

5. Hvem var Prior Philips søn?

a. Jonathan
b. Jack
c. Alfred
d. Han havde ingen søn

 

6. Hvilket dyr bliver stjålet fra Toms familie i skoven?

a. Hest
b. Ko
c. Gris
d. Høne

 

7. Hvordan bliver Kingsbridge Katedralen ødelagt?

a. Et lyn slår ned i katedralen
b. Jack sætter ild til katedralen
c. Et kraftigt stormvejr river katedralen ned
d. Tom laver hærværk på katedralens tag

 

8. Hvordan undslipper Jack klosterets fængsel?

a. Jacks mor Ellen hjælper ham med at undslippe via en tunnel
b. Jack graver sig selv ud
c. Prior Phillip forbarmer sig og lukker ham ud
d. Jonathan stjæler nøglen til cellen

 

9. Hvor mange sprog er Jordens Søjler indtil videre oversat til?

a. 20
b. 25
c. 30
d. 35

 

10. Hvilken farve hår har Jack og Alienas søn?

a. Blond
b. Mørkebrunt
c. Sort
d. Rødt

 

11. Med hvilken bog fik Ken Follett sit gennembrud?

a. Eye of the Needle
b. On the Wings of Eagles
c. Pillars of the Earth (Jordens Søjler)
d. The Key to Rebecca

 

12. Hvem afslører sandheden om hængningen af Jacks far?

a. Jack
b. Ellen
c. Remigius
d. Waleran

 

 

 

Svar: 1.a, 2.b, 3.d, 4.a, 5.d, 6.c, 7.b., 8.a, 9.c, 10.d, 11.a, 12.c